Windows 8 Görev Yöneticisi
Windows 8 en iyi özelliklerinden biride Görev Yöneticisi. Windows 8 Görev Yöneticisi, kullanıcılar için bir çok bilgi sunar. Bu yazımız da, Windows 8 Görev Yöneticisi kullanımı ile ilgili kapsamlı bilgi vermeye çalışacağız.
Görev Yöneticisi’ni açtığınızda sadece, çalışmakta olan programların bir listesini görürsünüz ve “Görevi Sonlandır” seçeneği sunar. Bunu yapmak hiçbir ihtiyacı olmayan acemiler içindir.
Görev Yöneticisi’nin gelişmiş bir sürümünü görmek ve ayrıntılı bilgiye ulaşmak için “Daha Fazla Detay” sekmesine tıklayarak erişebilirsiniz.
İşlemler Sekmesi (Processes)
Farkı görebilirsiniz? Rakamlar farklı renk tonları görünür. Isı hatitası mevcut. Ayrıca, liste de üç kategoriye ayrılmış.
- Uygulamalar (Applications)
- Arka plan işlemleri (Background processes)
- Windows süreçleri (Windows processes)
Uygulamalar (Applications)
Şimdi Uygulamalar bölümünde neler yapabileceğiniz hakkında konuşalım. Bu yeni Görev Yöneticisinin en önemli avantajlarından biri, çalışan uygulamaların arkaplanını görebilirsiniz.. Bunun avantajı? Diyelim ki, Internet Explorer sayfalarından sadece birisi dondu. Bunun için tüm sayfaları kapatmak zorunda değilsiniz. Sadece dondurulmuş olan sekmeyi kapatabilirsiniz. Artık ana uygulamayı sonlandırmak gerekmeyecek. Ayrı ayrı sonlandırma seçeneği ile sadece donmuş, cevap vermeyen sayfayı kapatabileceksiniz.
Gerçekten kullanışlı bir hizmet, yeniden başlatabilirsiniz. Örneğin Windows explorer.exe donuyor ise, sonlandırıp yeniden başlatmanıza gerek yok hizmeti yeniden başlatmak için sadece sağ tıklayın ve “Restart” seçeneğine tıklayın yeter.
Windows 8 Görev Yöneticisinin bu denli kapsamlı olması bilgisayar kullananlar için daha rahat olacak.
Arkaplan İşlemleri ve Windows süreçleri.
Arka plan işlemi arka planda bu çalışma süreci ve genellikle üçüncü tarafa ait uygulamalara aittir.
Yeni Görev Yöneticisi kullanılarak arka planda çalışan süreç hakkında bir çok bilgi alabilirsiniz. Örneğin, hizmetin ne olduğundan emin değilseniz, hizmet için “Web Arama” yapabilirsiniz. Detay sekmesine tıklayarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Uygulama sekmesinde, CPU kullanımı, bellek kullanımı ve disk kullanımı görebilirsiniz. Yani eğer sistem donması Bellek veya Disk den biri neden oluyorsa hangi kısmın neden olduğu uygulamayı görebilirsiniz.
Performans Sekmesi
Performans sekmesinde farklı CPU kullanımları ile ilgili performans grafiğini göreceksiniz.
İstediğiniz birini seçin ve grafikte göreceksiniz: Süreç, Konuları, Hafıza sızıntılarını giderirken kullanışlı geliyor.
Yorum Yap