Optik okuyucularla ilgili söylenecek çok fazla şey yok. Aslında bu yazının konusu tam olarak optik okuyucular değil bu yazının kunusu optik sürücülerdir. Yani cd rom- dvd rom sürücüleridir.
Optik Okuyucu Sorunları
Sistemde yer alan optik sürücüler bilgi okumayabilir. Sistem bu sürücüleri görmeyebilir ya da sistem hiç açılmayabilir.
Böyle bir sorunla karşılaşmanız durumunda;
- Bilgisayarınızın elektrik bağlantısını kesiniz.
- Kasayı açınız.
- Optik sürücü güç bağlantısı ve veri bağlantı kablolarını kontrol edin.
- Sistem açılmıyorsa optik sürücülerin güç ve veri kablosu bağlantılarını iptal ederek sistemi tekrar çalıştırınız.
- Sorun giderildiyse optik sürücülerin jumper ayarlarını kontrol ediniz.
- Optik sürücüleri tekrar bağlayarak yeniden deneyiniz.
- Sorun giderilmediyse optik sürücüleri değiştiriniz.
Optik Sürücü Nedir?
Optik sürücü adı verilen aygıtlar, ışığa duyarlı veri depolama medyalarından veri okumak veya bu medyalara veri yazmak amacıyla kullanılırlar.
Kişisel bilgisayarlarda kullanılan optik sürücüler şunlardır:
CD-ROM / DVD-ROM sürücü: CD / DVD medyalarındaki verileri okuyabilir.
CD-RW / DVD-RW sürücü: CD / DVD medyalarındaki verileri okuyabildiği gibi bu medyaların yazılabilir ve yeniden yazılabilir çeşitleri üzerine veri yazabilir.
DVD sürücüler aynı zamanda CD sürücülerin yapabildiği işlemleri yapabilirler ama tersi doğru değildir.amg
DVD medyalar CD medyalarla aynı disk büyüklüğü ve görünüme sahip olmakla birlikte, veri depolama kapasiteleri CD medyalardan 8-10 kat daha fazladır.
CD-ROM’a yaygın olarak, sadece CD de denir. İngilizce bir terim olan Compact Disc Read-Only Memory sözcüklerinin baş harfleri alınarak yapılmış olan kısaltmadır. Bilgi ve verileri, kalıcı olarak kaydetmeye yarayan elektronik kayıt cihazıdır.
CD-ROM, Elektronik üreticisi firmalar tarafından, standart kabul edilen ve özellikleri, sarı kitapta belirtilmiş olan elektronik bir kayıt ortamıdır. Bu tanıma uyan CD-ROM lar Philips firması tarafından verilen Compact Disk Logosunu taşıyabilmektedir.
CD-ROM, teker biçiminde, üzeri spiral biçiminde izler taşıyan, aluminyum kaplamalı, yassı bir elektronik kayıt malzemesidir. CD yüzeyindeki bazı bölümler, kaplama (üretim)sırasında, biraz derinleştirilmiştir. Pits denilen bu çukurlar, lands denilen ve çukurlaştırılmamış olan bölümlere göre, gelen ışınları biraz daha erken yansıtır.
CD-ROM Çalışma Prensibi
Verilerin yazılması ve okunması, zayıf bir lazer ışınının, bu çukur ve düzlükler üzerinde yansıma (ya da yansıma ması) sayesinde gerçekleşir.
CD-ROM Özellikleri
Bir CD ROM’un çapı 12 santimdir. Üzerine 650 ile 900 MB arasında bilgi kaydedilebilir. Ancak, tüm CD Sürücüler (CD-ROM aygıtları) bu verileri okuyamadığından, yaygın olarak, 700 MB kapasiteli olan CD’ler kullanılır. 700 MB’lık kayıt kapasitesi, yaklaşık olarak 80 dakikalık bir müzik kaydına eşdeğer bir yeğinliktir. Günümüzde 2x ile 56x (x=150kbps) e kadar yazım hızına sahiptirler.
CD-ROM üzerine kayıtlı olan bilgi ve verilerin, ne kadar süreyle saklanabildığı henüz tam olarak bilinememektedir. Yapılan tahminler, CD ROM ‘un nasıl depolandığına bağlı olarak, 10 ile 50 yıl arasında değişmektedir. Bu süre, kâğıt ve pergament ile karşılaştırılamayacak kadar kısa bir süredir. Ancak, materyalin geliştirilmesi ve buna bağlı olarak, verilerin daha uzun süreli olarak korunabilmesi ile ilgili çalışmalar, aralıksız olarak sürmektedir.
CD-ROM Korunması
CD ROM güneş ışınlarına duyarlı bir materyaldir. Bu nedenle, böyle bir şey uygulamada pek mümkün olmasada, 20 derecelik sabit bir oda sıcaklığında, ve karanlık bir odada depolanması gerekir.
DVD, CD-ROM görünümünde elektronik kayıt ortamıdır. İngilizce Digital Versatile Disc (‘Çok Amaçlı Sayısal Disk’) sözcüklerinin anagramıdır. CD’ye göre, çok daha yüksek kayıt kapasitesine sahiptir. DVD-Video, DVD-Audio, DVD-ROM, DVD-RAM, DVD-R ve DVD-RW gibi çeşitleri vardır. Gündelik yaşamda, teknik tanımı dikkate alınmadan ve sözcüğün açılımı düşünülmeden, yaygın olarak, DVD üzerine kaydedilmiş, film ya da video anlamında kullanılır.
CD-ROM Yaygınlaşması ve tarihçesi
CD (Compact Disc, Taşınabilir Disk) denilen kayıt ortamları ilk kez, 1990’lı yılların başında kullanılmaya başlandı ve gerek üretici firmalar, gerekse, kullanıcılar tarafından büyük kabul gördü. Bunun uzantısı olarak kullanımı bilişim, müzik ve sinema endüstrisi alanlarında hızla yaygınlaştı.
1990’lı yıllarda asıl amaç, kayıt süresi açısından, ihtiyaca cevap veremeyen, VideoCD’den (VCD) daha fazla kayıt kapasitesine sahip uygun bir kayıt ortamı geliştirmekti. Bunun uzantısı olarak, daha fazla kayıt imkânı sağlayan yeni bir kayıt ortamı üzerinde çalışılmaya başlandı.
İlk etapta, Sony ve Philips tarafından geliştirilen MultiMedia CD (MMCD) ile Toshiba ve Time Warner tarafından desteklenen Super Density CD’lerin (SD) bu ihtiyacı karşılayacağı düşünüldü ise de, bu gerçekleşmedi. Sonunda birbirinden ayrı olarak çalışan bu gruplar, film endüstrisinin de baskılarıyla, 1995 yılında, ortak bir standart üzerinde çalışmaya karar verdi.
DVD-RAM Nedir?
Şu an tekrar yazılabilen DVD’ler için üç farklı tür vardır: DVD-RAM, DVD+RW ve DVD-RW. DVD-RAM’de yüksek güvenirlirlik dikkate çarpıyor. Bunlarda hata kontrol yapısı ve eksiklik giderici sistem özelliği vardır. Bu yüzden, DVD-RAM genel veri depolama, yedekleme ve arşivleme gibi geleneksel bilgisayar kullanımı için diğer DVD teknolojilerinden daha iyi olacaktır.
DVD-RAM Özellikleri
Internationale Funkausstellung Berlin 2003’deb beri özellikleri satış noktalarında ulaştı RAM Promotion Group (RAMPRG) Hitachi, Toshiba, Maxell, LG Electronics, Matsushita/Panasonic, Samsung ve Teac tarafından kuruldu.
DVD-RAM sürüm 1.0, kayıt hızı 1x
Tek yüzlü, tek katmanlı disklerin kapasitesi 2.58 GB’dır.
Çift yüzlü bir katmanlı disklerin kapasitesi 5.16 GB’dır.
DVD-RAM sürüm 2.0, kayıt hızı 2x
Tek yüzlü, bir katmanlı disklerin kapasitesi 4.7 GB’dır.
Çift yüzlü tek katmanlı disklerin kapasitesi 9.4 GB’dır.
DVD-RAM sürüm 2.1/Düzeltme 1.0, kayıt hızı 3x
DVD-RAM sürüm 2.2/Düzeltme 2.0, kayıt hızı 5x
DVD-RAM sürüm 2.3/Düzeltme 3.0, kayıt hızı 6x max
DVD-RAM sürüm 2.4/Düzeltme 4.0, kayıt hızı 8x max
DVD-RAM sürüm 2.5/Düzeltme 5.0, kayıt hızı 12x max
DVD-RAM sürüm 2.6/Düzeltme 6.0, kayıt hızı 16x max
Fiziksel olarak daha küçük olan 80 mm çaplı DVD-RAM diskler de tek yüzde 1,46 GB’lık veri depolayabilirler, fakat kullanışlı değilllerdir.
DVD Nedir? Ne İşe Yarar?
İlk başta, sadece, video görüntüler için düşünülen DVD kısaltması, “Digital Video Disc” anlamında kullanılmakta iken, daha sonra, başka alanlarda da kullanılabileceği düşünülerek, “Digital Versatile Disc” (ing. versatile, alm. vielseitig, çok amaçlı) anlamında kullanılmaya başlandı.
Günümüzde büyük bir DVD pazarı oluşmuş olsa bile (Almanya’daki verilere göre, 2001 yılında sinema filmi olarak satılan DVD sayısı VHS video kaset satışlarını geride bırakmış olmasına rağmen) daha yoğun kayıt imkânı sunan, yeni kayıt ortamları üzerine yapılan çalışmalar devam etmektedir.
Bunlar içinde en çok dikkat çeken çalışmalar, Blu-ray Disc (kısaca Blu-Ray) ve High Definition DVD (HD-DVD) üzerinde yapılan çalışmalardır..
DVD Teknik bilgiler ve DVD türleri
DVD’ler 0.6 mm kalınlığında plastik kaplı polikarbonattan,iki disk in birleşmesinden ve çok daha ince yansıtıcı bir alüminyum ya da altın tabakadan oluşur. Bu iki disk birbirine yapıştırılarak 1.2 mm’lik bir disk oluştururlar. Oluşan disk iki yüzünden ya da tek yüzünden okunabilecek şekilde tasarlanabilir. Tabakaların bir CD’nin yarısı kalınlığında olmasının nedeni daha yüksek numerik aparatı olan bir lensle okunabilmeyi ve daha küçük ve dar çukurlarla bilgi yazabilmeyi sağlamasıdır.
Tek katmanlı bir DVD, standart bir CD’nin yedi katı olan 4.7 GB bilgiyi saklayabilir. 650 nm dalga boyundaki kırmızı bir lazer (CD için bu değer 780 nm’dir) ve 0.6’lık bir numerik aparatla (CD için 0.45), okuma çözünürlüğü 1.65 kat artmıştır. Bunun iki boyutta olduğunu da düşünürsek fiziksel veri saklama boyutunun 3.5 kat arttığını görebiliriz. DVD, fiziksel tabakada daha verimli bir kodlama yöntemi kullanır. CD’nin hata düzeltme sistemi CIRC, yerini daha güçlü Reed-Solomon ürün koduna bırakmıştır, RS-PC; aynı şekilde Yediye Ondört Modülasyonu (EFM) de yerini, sekize onaltı modülasyonu kullanan EFMPlus’a bırakmıştır. CD’deki gibi altkod yoktur. Sonuç olarak, DVD biçimi, üçüncül hata düzeltme tabakası kullanan CD-ROM biçiminden yüzde 47 oranında daha verimlidir.
DVD’nin çeşitli uygulama alanları vardır:
DVD-Video (filmler (görüntü ve ses))
DVD-Audio (yüksek kaliteli ses)
SACD (yüksek kaliteli ses)
DVD-VR (TV’den ya da kameradan kaydedilmiş görüntü ve ses)
DVD+VR (+R ve +RW disklere kayıt için DVD-Video)
PS2 DVD (PlayStation 2 oyunları için)
Xbox DVD (Xbox oyunları için)
DVD-Data (veri saklamak için)
Disk ortamı şunlar olabilir:
DVD-ROM: salt okunur, kalıpla üretilmiş
DVD-R: bir kere yazılır
DVD-RW: tekrar yazılabilir
DVD-RAM: rastgele erişimle tekrar yazılabilir
DVD+R DL: iki katmanlı bir kez yazılır
Diskin bir ya da iki tarafı olabilir, ve her taraf için bir ya da iki katmanı olabilir; taraf ve katmanlar diskin boyutunu belirler.
DVD-5: tek taraflı, tek katman, 4.7 GB (4.38 GiB)
DVD-9: tek taraflı, çift katman, 8.5 GB (7.92 GiB)
DVD-10: çift taraflı, tek katman iki yüzünde, 9.4 GB (8.75 GiB)
DVD-14: çift taraflı, çift katman tek yüzünde, diğerinde tek, 13.3 GB (12.3 GiB)
DVD-18: çift taraflı, çift katman iki yüzünde, 17.1 GB (15.9 GiB)
Optik Sürücü Resimleri
Yorum Yap