NetBeans: Programlama Dili
IDE (Integrated Development Environment) dünyasına hoş geldiniz. Bu yazımda NetBeans popüler, yaygın ve ücretsiz programlama dilini IDE (Geliştirme Ortamı) yi anlatacağım.
NetBeans birçok programlama dilleri sunuyor;
- JAVA
- Java SE
- Java ME
- Java EE
- Maven
- C++
- PHP
- Groovy
NetBeans Java ile yazılmış, JVM yüklü ise her yerde çalıştırabilirsiniz. Bir JDK (Java Development Kit) Java programlama için gerekli, ancak bir JDK diğer programlama dilleri için gerekli değildir. İşinizi yapmak ve tam uzun kod yazma ile kıyaslandığında hızlı yapmak çok kolay, böylece bir uygulama geliştiricisi için geliştirme ortamı sunar. NetBeans platformuna dayalı olan uygulamalar üçüncü parti geliştiriciler tarafından uzatılabilir.
Tarihi
1977 yılında Roma Stanek, NetBeans ticari versiyonları üreten bir şirket kurdu. 1999 yılında, şirket daha sonra Haziran 2000’de NetBeans açık kaynaklı Sun Microsystems tarafından satın alındı. 2010 yılında NetBeans Oracle tarafından satın alınmıştır.
Geçerli Sürüm
2011 Nisan ayında NetBeans IDE 7.0 piyasaya sürüldü ve 1 Ağustos 2011 de NetBeans 7.0.1 sürümü yayınlandı. Java Se 7 platformu serbest bırakılması için tam destek var. NetBeans bu sürümü bir programcı için kesinlikle gereken tüm programlama özellikleri ile doludur.
Platform Özellikleri:
- Kullanıcı arayüzü yönetimi (örneğin menüler ve araç çubukları)
- Kullanıcı ayarları yönetimi
- Depolama yönetimi (tasarruf ve her tür veri yükleme)
- Pencere yönetimi
- Sihirbaz (adım adım diyaloglar)
- NetBeans Görsel Kütüphane
- Tümleşik Geliştirme Araçları
- Hata Ayıklama Araçları
- .jar proje oluşturma
Arayüzü
Arayüzü ayrıca Proje Matisse olarak bilinir. Arayüz tasarım aracı, form tasarlamak ya da arayüz bileşenlerini sürükleyerek konumlandırarak Swing arayüzleri geliştiricileri sağlar. Arayüz NetBeans IDE tarafından sunulmaktadır.
Sonuç
NetBeans GUI büyük bir yardımcı olup ve bir IDE tarafından gerekli olan tüm fonksiyonları vardır.
NetBeans benim görüşüme göre en iyi geliştirme ortamlarından biridir ve buradan indirebilirsiniz. Bu ücretsiz açık kaynak geliştirme ortamı Windows, Mac ve Linux için kullanılabilir.
Yorum Yap