Javasız Dünya
Ne anlama geldiğini yada ne işe yaradığını bile bilmediğimiz javanın önemini anlatan abartılı bir video. Video gerçekten abartılı olabilir ama kullandığımız bütün elektroniklerin yazılımında java kullanıldığını düşünürsek abartı az bile kalmış.
Şimdi siz java için yapılan bu abartılı videoyu izlerken bende aşağıda javanın ne olduğu, ne işe yaradığı ve nerelerde kullanıldığıyla ilgili ufak bir yazı yazayım.
Java Nedir?
Java nesneye yönelik bir programlama dilidir.Java James Ghosling arkadaslarý ile beraber 1991 yazildi , programin hakkini Sun MicroSystems`a vermistir.
Java günümüz teknolojisinde elektronik aletlerde kullanilmasi amaçlanan bir programlama dilidir.Su anda bu çalismalar üzerinde büyük adimlar atilmistir , ARM tipi Islemcileri bunun en büyük kanitidir.ARM (Advanced RISC Machines) tipi islemcilerinin en büyük özelligini söylemek gerekirse Java kodlarinin baska bir yazilim tarafindan yorumlanmasina gerek olmamasidir.Java Teknolojisi ile yeni Isletim sistemleri üzerinde çalismalarda yapilmaktadir.Su anda JOS(Java Operating System) buna en önemli örnektir.
JAVA`nin Avantajlari
Java`nin en büyük avantaji platformdan bagimsiz olarak çalismasidir.Yani isletim sisteminiz ne olursa olsun elinizde o isletim sistemine ait bir Java yorumlayicisi varsa Java kodu çalisacaktir.Günümüzdeki tüm Isletim sistemleri Java yi desteklemektedir.Windows95 den sonra Java`yi Microsoft`ta desteklemistir ve suanda Sony PlayStation 2 ve cep telefonlarina bile Java yorumlayicisi girmistir.Java yorumlayicisi`nin en büyük özelligi ; yazdiginiz Java programini bir kere Java makina koduna çevirdikten sonra her isletim sisteminde çalisan bir dosya haline getirmesidir.Java`nin ikinci avantaji nesneye yönelik bir dil olmasidir ve yapi olarak C++`i andirir.Bu yüzden eger siz C++`i biliyorsaniz Java`yi kolaylikla ögrenebilirsiniz.Eger Java`yi yeni ögrenen birisiyseniz Java`yi ögrenmeniz için üzerinde en çok çalismaniz gereken bölüm , nesneye dayali programlama(Object Oriented Programming) bölümüdür.Nesneye dayali programlamayi üçüncü bölümde anlaticagiz.Diger bir avantaj ise Java`nin web tabanli bir dil olmasidir.Diger programlama dillerinde Browser(Browser : Internet Explorer , Netscape , Konquerer vs…) için program yazmak istiyorsak ActiveX(Windows için) uygulamalari ile ugrasmamiz gerekiyordu.Fakat Java`nin Applet teknolojisi ile bu sorun ortadan kalkmistir.Ayrica Sun MicroSystems’in çikardigi JSP(Java Server Pages) ve Servlet teknolojileriyle CGI alaninda Java adina önemli adimlar atilmistir.Bununla beraber Java’nin Jini(Elektronik Komünikasyon) teknolojisiyle gelecegin akilli beyaz esyalar ve elektronik cihazlarin temelleri atilmis oldu.Su anda ilk olarak Motorola i3000 ve Nextel i50sx cep telefonlari Java programlarinin calismasini desteklemektedir.J2ME(Java 2 Micro Edition) teknolojisi destegi vermektedirler.
JAVA`nin Dezavantajlari
Java`nin en büyük dezavantaji , C/C++ koduna göre 20 kat daha yavas olmasi ve Java yorumlayicisina ihtiyaç duymasidir.Zaten Java`nin yavas olmasinin nedeni de kodun öncelikle yorumlayici bir yazilimdan geçip VM(Virtual Machine) kodlarini makine kodlara(Native Codes) çevirmesidir.Bu olay CPU(Central Processing Unit)`yu daha fazla islem yapmaya iter fakat ARM islemcileri bu sorunu gidereceklerdir ve suanda GNU’nun çikardigi GCJ(GNU Complier Java) teknolojisi ile Java kodu diger diller gibi kendini direkt makine koduna çevirebilir.Bu sayede hantallik ortadan kalkar fakat platformdan bagimsizligini kaybeder.
Java Teknolojisi Nedir? ve Neden Kullanmam Gerekir?
Java, ilk olarak Sun Microsystems tarafından 1995’te piyasaya sunulan bir programlama dili ve bilgi işlem platformudur. Yardımcı programlar, oyunlar ve ticari uygulamalar gibi son teknoloji ürünü pek çok program bu teknolojiyi temel alır. Java, dünya çapında 850 milyon bilgisayarda ve cep telefonları ile televizyonlar gibi milyarlarca aygıtta çalışmaktadır.
Java Yazılımı Niye Gerekir?
Pek çok uygulama ve web sitesi, sisteminizde Java yüklü değilse çalışmaz. Üstelik bu tür uygulamaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Java hızlı, güvenli ve güvenilir bir teknolojidir. Bugün Java teknolojisini dizüstü bilgisayarlardan veri merkezlerine, oyun konsollarından bilimsel amaçlı süper bilgisayarlara, cep telefonlarından Internet’e kadar her yerde bulabilirsiniz!
Javanın dcönemi yavaş yavaş bitiyor.