Format Hataları Ve Çözümler
Zaman zaman hepimizin başına gelebilecek ve kurtulamadığımız bilgisayar hatalarından nihayet gözümüzü karartıp format atmaya karar veririz. Fakat o da ne birde başımıza formatlama sırasında oluşacak hatalar gelmez mi? İşte tam o noktada bu yazımız devreye giriyor.
Cd/ dvd den Önyükleme Hataları
Belki en sinir bozucu hatalardan biridir formata bir türlü başlayamamak. Biostan tüm ayarları yapmamıza rağmen formata geçemeyiz.
Böyle bir sorunun sebeleri genelde cd/dvd okuyucu veya içinde bulunan cd/dvd dir. Diğeri de okuyucu kablolarıdır. Mutlaka kabloları kontrol edin. Elinizde yedeği varsa değiştirin.
Öncelikle bios ayarlarını doğru yaptığınızdan emin olun. Eğer cd/dvd kullanıyor iseniz bunların doğru çalıştığından üzerinde çizik olmadığından emin olun. Eğer başka bilgisayara takınca düzgün şekilde boot yapıyorsa sorun okuyucunuzda olabilir. Uzun süre kullanılmayan veya çok fazla kullanılan aygıtlar zamanla okuyucu gözlerin tozlanması veya zarar görmesiyle işlevlerini yerine getiremez. Ya da donanımsal olarak arıza yapmış olabilirler. Kontrollerini gerçekleştirdikten sonra tekrar deneyin. Windows 8 için böyle bir probleminiz varsa boot ayarlarını tekrar kontrol edin. Detaylı şekilde açıklama yaptığımız şu makalemizi okuyun. Windows 8′den Windows 7′ye Geçiş
Mavi Ekran Hataları
Her format atan kişinin başına en az bir kere gelmiş hatalardan biridir mavi ekran hataları. Birden fazla sebebi bulunmakta ve bazen çözüm donanım değiştirmeye kadar gidebilir.
Mavi Ekran Hatalarının Başlıca sebepler ve çözümler:
a. Ram arızaları
Format atarken mavi ekran alıyorsanız ilk kontrol etmeniz gereken ram ler olmalıdır. Bir püf nokta var ram arızalarında format yarıda kesilir. Eğer her denemenizde belli bir noktada hata veriyorsa başka problem vardır.
b. Isınan İşlemci Veya Donanım
Ram hatasında olduğu gibi bilgisayar ısınıyorsa her seferinde farklı bölümlerde mavi ekran hatası alabilirsiniz. Özellikle işlemci ve ekran kartı ısınmalarında sık karşılaşılan problemlerden biridir.
c. Harddisk Problemleri
Diğer hatalardan daha kolay anlaşılabilen bir hatadır. Format sırasında önyüklemeden sonra harddisklerin sıralanacağı bölüme geçecek iken çıkan mavi ekran hatalarıdır. Bu hatayı da kendi içinde bölümlendirebiliriz.
– Birkaç defa format atmaya çalıştınız ve hata aldı iseniz diskin boot bölümü bozulmuş olabilir çözümü diski başka bir bilgisayarda tamamen biçimlendirmektir.
– Diskte gerçekten donanımsal bir arıza olabilir. Anlamak için başka bir bilgisayarda çalıştırmayı deneyin.
– Xp kurmaya çalışıyor iseniz kullandığınız format cd sinin sata destekli olduğundan emin olun. Biosta sata harddisk için ide ayarı var ise ide veya compatible modunu seçmeyi deneyin.
– Harddisk ve cd/dvd okuyucu kablolarını mutlaka kontrol edin.
– Anakart problemi de olabilir. Anlamak biraz zor olur, bios resetlemeyi deneyin, yukarıda anlattığımız çözümleri deneyin.
– Virüs olabilir. Bir virüs bu kadar hata verdirebilir mi demeyin gerçekten yapabiliyor. Eğer yedeğiniz yok ise harddiskinizi başka bir bilgisayarda tamamen biçimlendirin.
d. Power Supply
Belki mantıksız gelebilir, eğer diğer çözüm yollarının hepsini denediyseniz son olarak power supply değiştirmeyi deneyin. Tecrübeyle sabittir arızalı power format sırasında mavi ekran hatası verdirebiliyor.
Disk Biçimlendirme Hataları ( C ile D nin Yer Değiştirmesi )
Formata başladınız fakat tam biçimlendirme yaparken hata alıyorsanız harddisk kablosunu değiştirmeyi deneyin. Kablo ile çözüm bulamıyorsanız harddiskinizde arıza var demektir değiştirin. Bir püf nokta verelim; genelde xp de karşılaşılan bir hatadır. Eğer sağlam bir virüs bulaştı ise format sırasında C ile D yer değiştirebilir. Bunun için aklınızda bulunsun formata başlamadan önce C ve D diskinin ayrı ayrı toplam boyutlarını ve boş alan miktarlarını bir kağıda not alın. Sizi çok büyük bir dertten kurtarabilir. Tüm yedeklerin bir anda silinme ihtimali çok yüksektir.Hiç riske girmeyin. Her format atarken xp, win7 veya 8 farketmez alışkanlık haline getirin. C ve D boyutlarını mutlaka yazın.
Harddiskin Gözükmemesi
İlk yapmanız gereken her zamanki gibi kabloları kontrol etmek olsun. İkinci olarak biostan disk ayarlarını kontrol edin. Default ayarlara dönerek deneyin. Sata ise diğer modları deneyin. ( enhanced, compatible, ide mod). Diski başka bir bilgisayarda kontrol edin. Eğer o bilgisayarda da göremiyorsanız diskiniz arızalı olabilir.
Eksik Dosya Hataları
Genelde cd/dvd okuma hatası olmakla beraber okuyucu hatası da olabilir. Bir diğer sebebi de hdd arızasıdır. Arızalı bir harddikte bilgiler yazılamadığı için eksik dosya hatası verebilmektedir. Eski hdd lerde daha çok karşılaşılır.
Yedek Alınamaması
Format atmaktan korktuğumuz durumlardan biridir. Windows açılmıyor ve yedeklerimizi kurtarmanın bir yolunu aramışızdır hep. Gayet başarılı şekilde bu işlemi yapabilecek bir program önereceğim. Hiren Boot Cd
İndireceğiniz dosya içinde iso dosyası mevcut. Bu cd kalıbını yazdırarak bilgisayarı cd den başlatıp yedekleriniz silinmedi ise kurtarmanız gayet basit. Yedek almanın yanında daha birçok işlemi yapabilirsiniz.
Başlıca ve en çok karşılaşılan hataları anlatmaya çalıştık. Eğer sizinde karşılaştığınız bir sorun var ise yorum yazarak veya hemen sağdaki istek bölümünden bizimle irtibat kurabilirsiniz.
Kulanici şifre unutulmuş nasıl düzelir