Bilgisayar Özelliklerini Öğrenme Yolları
Bazen herşeyinizi paylaştığınız bir çok sırrınızı bilen bilgisayarınızın özelliklerini merak edersiniz. Bilgisayarımın özellikleri nelerdir? Hangi donanıma sahiptir? Sahip olduğu donanımların özellikleri nelerdir? Bütün bu sorularınızın cevabı için yazımızı takip edin.
Küçük bir yazılım sayesinde bilgisayarınızla ilgili merak ettiğiniz herşeyi öğrenebilirsiniz. Bu yazılımlarla ilgili olarak iki tanesini size söyleyeyim ve indirme linki vereyim.
1. Yazılım: Everest İndir
2. Yazılım: Speccy Buradan İndirin
Yok kardeşim yazılımla felan uğraşamam diyorsan yazılımsız da öğrenmenin yolları var ama çok fazla detay beklemeyin sadece yüzeysel olarak bir kaç özellik öğrenirsiniz hepsi o kadar.
Bilgisayarımızın özelliklerini öğrenmemizin birkaç yolu bulunuyor. En basit ve hızlısına şimdi bakalım. Önce bilgisayarımızın en önemli üç özelliğini yani işletim sistemi sürümünü, işlemci model-hızını ve ram miktarımıza bakalım.
Bahsettiğimiz özellikleri öğrenmek için bilgisayarım simgesine ya da başlat menüsündeki bilgisayarım satırına sağ tıklıyoruz. Çıkan menünün en altındaki özelliklere basıyoruz. Karşımıza Bilgisayarımızın Sistem Özellikleri penceresi açılıyor. Açılan ekranda en üstte Kullandığımız işletim sistemimizin sürümü görünüyor. Sistem başlığı altında ise işlemcimizin markası, modeli ve hızını görebiliyoruz. Bu bilginin hemen altında bilgisayarımızın ram miktarını görüyoruz.
Bu özellikler ile birlikte aşağıda işletim sistemimizin 32 ya da 64 bit olduğunu gösteren satır bulunuyor. Bu bilgilerin altında ise bilgisayarımızın ve çalışma grubumuzun adını görebiliriz.
En az yukarıdakiler kadar önemli olan bir diğer özellik ise bilgisayarımızın ekran kartı özellikleridir. Ekran kartı özelliklerini görmek için Masaüstünde boş alanda sağ tıklıyoruz ve açılan menüde ekran çözünürlüğü seçeneğini seçiyoruz. Açılan pencerenin sağ tarafında Gelişmiş ayarları tıklıyoruz. Gelen ekranda ekran kartımızın tüm özelliklerini görebiliriz.
Bilgisayarınızın daha fazla özelliğini öğrenmek istiyorsanız. Dos komut penceresinden systeminfo komutunu kullandığınızda karşınıza bilgisayarınızın aşağıda başlıkları bulunan detaylı özellikleri gelecektir.
Ana bilgisayar adı:
İşletim Sistemi Adı:
OS Sürümü:
İşletim Sistemi Üreticisi:
İşletim Sistemi Yapılandırması:
İşletim Sistemi Oluşturma Türü:
Kayıtlı Kullanıcı:
Kayıtlı Kuruluş:
Ürün kimliği:
İlk Yükleme Tarihi:
Sistem Önyükleme Zamanı:
Sistem Üreticisi:
Sistem Modeli:
Sistem Türü:
İşlemci(ler):
BIOS Sürümü:
Windows Dizini:
Sistem Dizini:
Ön Yükleme Aygıtı:
Sistem Yerel Ayarları:
Giriş yerel ayarları:
Saat dilimi:
Toplam Fiziksel Bellek:
Kullanılabilir Fiziksel Bellek:
Sanal Bellek: En Büyük Boyut:
Sanal Bellek: Kullanılabilir:
Sanal Bellek: Kullanılan:
Disk Belleği Konumları:
Etki alanı:
Oturum Açma Sunucusu:
Düzeltmeler:
Bilgisayarınızın özelliklerini öğrenmenin bir diğer yolu ise DirectX Tanı Aracıdır. DirectX Tanı Aracını açmak için Başlat – Çalıştırdan dxdiag yazın. Karşınıza aşağıdaki ekran benzeri bir pencere çıkacaktır. İlk olarak açılan Sistem sekmesinde bilgisayarınızın adı, kullandığınız işletim sisteminin tam sürümü, kullanılan dil, bilgisayarınızın üreticisi, bilgisayarınızın modeli, bios versiyonu, işlemcinizin marka model ve hızı, belleğinizin büyüklüğü gibi özellikleri görebilirsiniz. Oyunlar ve grafik uygulamaları için önemli olan DirectX sürümünü yine bu sekmede görebilirsiniz.
DirectX Tanı Aracındaki Ekran sekmesine geldiğinizde bilgisayarınızın ekran kartı ile ilgili özellikleri görebilirsiniz. Ekran sekmesinde Ekran kartınızın Marka ve modeli, üretici firma bilgileri, yonga türü, DAC türü, ekran kartınızın bellek miktarı, geçerli görüntü modu, monitör marka ve modeli, ekran kartı sürücü dosyaları gibi bilgileri görebilirsiniz.
Ses sekmelerinde ise ses kartınız ile ilgili bilgileri ve yüklü olan ses sürücülerini görebilirsiniz. Giriş sekmesinde ise bilgisyarınzı bağlı olan klavye mouse ve oyun kumandalarının bilgilerini görebilirsiniz.
Yorum Yap