Bilgisayarların temelini hesap işlemleri için kullanılan aygıtları kabul edersek ilk bilgisayar abaküstür.M.ö 1000 yılında Çinliler tarafındankullanılmaya başlamıştır. Günümüzdede matematik ve sayı işlemlerini kullanmak için abaküs kullanılmakta. Teller üzerinde dizili boncuklardan meydana gelmiştir.
Hesap makinası sayılacak ilk ciddi icat fransız matematikçi Pascal tarafından1642 de icat edip, pascaline adını verdiği makinadır.
Leibniz çarkı pascaline göre daha gelişmiş fonsiyonlara sahip bir makinadır. 1671 de Leibniz tarafından icat edilmiştir. Bu aygıt toplama, çıkarma, bölme, çarma ve karekök alma işlemi yapabiliyordu. Fark makinası; 1830 da babbage tarafında icat edildi. Günümüzde bilgisayarların temel prensibi Babbage mantığına göredir ve Babbaga’ye bilgisayarın babası denilmiştir.
Mark1 ;1937 yılında fizikçi Howard H. Aiken tarafından tasarlandı. IBM firması tarafından üretilen Harvard MArk 1,ilk otomatik hesaplayıcı olarak bilinir. Bu bilgisayarın en dikkat çekici özelliği,tam otomatik olması ve çalıştırıldıktan sonra kullanıcı gerektirmemesiydi. Bazı kaynaklar, bu bilgisayarın ortaya çıkışını modern bilgisayar çağının başlangıcı kabul eder.Bu bilgisayar bir saniyede 5 işlem yapabiliyordu.
Enaic;elektrikle çalışan ve elektronik veri işleme kapasitesine sahip ilk bilgisayar, yaklaşık 167 m² bir alana sığan, 30 ton olan bu dev bir bilgisayarın siparişi, 1941 yılında Amerika’nın II. Dünya Savaşı’na katılmasıyla birlikte ordu tarafından gizli olarak Pennsylvania Üniversitesi’ne ait elektrik mühendisliği okulu Moore’a (Moore School of Electrical Engineering) verildi. Amaç daha az hatalı uzun menzilli top ve füzelerin hesaplamalarında kullanılmasıdır.
Edvac ; Bu bilgisayar ENIAC ‘dan on kez daha küçük ve yüz defa daha hızli çalisabiliyordu. Edvac, komutlarin diğer veriler gibi bilgisayara dışardan girilmesini sagliyor, bu özellik programcilikta büyük kalayliklar sağlıyor.
UNIVAC ilk defa manyetik teyp kullanarak verileri depolayan bilgisayardır. IBM 700 SERISI : 1950 ‘den sonra vakum tüplerinin sık olarak kullanıldığı dönemdir. Univac ve IBM 700 serisi vakum tüpler kullanılarak yapılan elektronik bilgisayarlardı.
PHILCO TRANSAC S-200 IBM 1401 : 1947 ‘de transistörün kullanıldığı dönemdir. Transistörler vakum tüplere göre az enerji harcayan , az yer kaplayan ,çok ısınmayan elektronik devre elemanlarıdır.
IBM 360 : 1960 ‘dan sonralar entegre devreler üretilmeye başlanıyor. Entegreler binlerce transistörü içerisinde bulunduran devre elemanlarıdır. Entegrelerin kullanılması ; bilgisayarin boyutlarının küçülmesini, maliyetlerinin azalmasına ve hızının artmasına neden oldu.
INTEL 4004 MIKRO ISLEMCISI : 1970 ‘den sonra entegre devre teknolojisi hızla gelişmeye devam etti. Ve entegreler birleştirilerek chipler üretildi. Intel 4004 entegrelerin birleşmesiyle hızlanan ilk merkezi işlem birimi sayılabilir.
APPLE : 1977 da piyasaya çıkan apple iki üniversite ögrencisi tarafindan bir evin garajinda üretildi. Apple “de klavye ve monitör bulunmuyor, bu dönemden sonra artik kisisel bilgisayar dönemi baslamistir
IBM PC : Günümüzde de söz sahibi olan IBM firmasi ilk kisisel bilgisayarı 1981 de piyasaya sürdü. Kısa zamanda standart haline gelen IBM PC ‘lerin 4 yil sonunda bir milyoncusu satıldı.
Yorum Yap