Yazılı Metinleri Bilgisayara Aktarma
İnternete faydalı bir yazı aktarmak istiyorsunuz. Bunu yapmak için her cümleyi klavyeden tek tek girmeniz ne kadar zamanınızı alır. Zamanı da geçelim, ne kadar zahmetli ve yorucu olacaktır. Teknoloji geliştikçe bu sıkıntılı ve zaman alıcı işler de ortadan kalkıyor. Bu konuda sizler için faydalı bilgiler sunmaya çalışacağım. Sizlere öncelikle OCR yazılımlarından bahsetmek istiyorum.
OCR Nedir?
OCR, “Optical Character Recognition” yani optik karekter tanıma. OCR Kitaplardaki v.b. bir sayfa üzerindeki yazıları bilgisayar aktarmanıza yardımcı olan yazılımdır. Yazılı metinleri klavyeden tek tek yazmak yerine bu yazılım yardımıyla kolaylıkla bilgisayarınıza aktarabilirsiniz. Yazılı metinlerinizi elektronik bir metin dosyası formatı haline çevirerek bilgisayarınıza aktarır.
OCR teknolojisi sadece düz metinler için değil; aynı zamanda rakamlar ve özel semboller içeren tabloların dosya haline getirilmesi için de kullanılabilir. OCR teknolojisinin sunduğu avantajlardan yararlanmak istiyorsanız, öncelikle ortalama bir tarayıcıya ve özel bir OCR programına ihtiyacınız olacak.
Ancak OCR yazılımlarını kullanabilmek için mutlaka bir tarayıcıya sahip olmanıza da gerek yok. Eğer bilgisayarınızda bir metin parçası içeren resim dosyaları varsa, bu dosyalar üzerindeki metinleri de metin dosyası haline dönüştürebilirsiniz.
El yazısı tanımlama OCR’ın daha hala geliştirilme safhasında olduğu bir dalı. Makine (daktilo, bilgisayar çıktısı, baskı gibi) karakterleri özellikle Latin alfabesi temelli olanlar başarıyla tanımlabiliyor. Ama el yazısı tanımlamak özellikle Palm cihazları ile kullanılıyor.
Günümüzde her ne kadar çoğu yazışma ve döküman zaten dijital ortamda bulunduğu için dönüştürme gereksinimi azalsa da özellikle eski belgeler, kitaplar, kayıtlar ve pek çok diğer unsurun dijital ortama aktarılması için OCR teknolojisi büyük zaman tasarrufu sağlıyor.
OCR Çalışma Mantığı
Öncelikle bilgisayara bir aktarım yapılacaksa bu noktada tarayıcılar devreye girer. Ama tarayıcılar resim gibi aktarım yapar, fotokopi çektirmiş gibi. Peki metin olarak almak istersem bu nasıl olur? İşte bu nokta da OCR yazılımları devreye girer. Tarayıcıdan alınan dosyaları OCR yazılımı ile metne dönüştürülür.
OCR yazılımlarının çalışma mantığı kağıt v.b. üzerindeki siyah noktalar topluluğunu yani harfleri,rakamları,sembolleri v.b. algılayabilecek,okuyabilecek bir yapıya sahiptirler. Her kelimeyi ayrı tutarak ve sayfayı satırlara bölerek analiz eder.Analiz sırasında harflerin yapısal karakterleri, yükseklikleri ve genişlikleri değerlendirilir. Programın kendi bilgi deposu, her bir karakter için tanımlanmış çeşitli parametrelerle doludur. Algılanan pikseller bu parametrelerden birisine uygun ise, harfin ortaya çıkması mümkün hale gelir.
Resim dosyalarının ve tarayıcınızın kaliteli olması OCR yazılımlarının metin içerisindeki hatalarını çok düşük seviyelere indirir. Son yıllar da piyasaya sunulan OCR yazılımları hemen hemen her türlü karakteri yakalayabilecek seviyelere ulaşmıştır.
OCR Yazılımların Kullanımı
OCR yazılımlarının kullanımı gayet basit. Tarayıcınızdan aldığınız resimlerin içerisindeki metin alanlarını seçiyorsunuz. OCR yazılımı sizin seçtiğiniz metinleri belli bir sıraya koyarak algılama işlemini bu sıraya göre düzenler. Algılanan metinler kısa sürede ekrana gelecektir ve sizin yapmanız gereken kaydetmek istediğiniz dosya formatını seçmek.
Hangi OCR yazılımını kullanmalı?
OCR programları genellikle tarayıcı ile birlikte verilmektedir. Verilmemişse veya daha kaliteli bir yazılım almak isterseniz size tavsiyemiz ve kullanıcılar tarafından en çok beğeni alan “Fine Reader” programıdır. Fine Reader, çok düşük kalitedeki kağıtların üzerinde yer alan metinleri bile yüksek doğruluk oranı İle tanıyabilir, örneğin bir gazete sayfasındaki metinleri taramaya kalkıştığınızda, çoğu zaman hatalarla karşılaşırsınız. Ancak Fine Reader, bu sorunları minimum seviyeye indirmeyi başarmıştır. Ayrıca program İle “yakalanan” metinler, birçok farklı dosya formatında (“TXT”, “DOC” ya da “PDF” gibi) kaydedilebilir.
Not: “Fine Reader” programını satın almak isterseniz burdan üretici sayfasına bakabilirsiniz.
Ücretsiz OCR Yazılımları
OCR yazılımlarının çalışmasını görmek veya kullanmak için ücretsiz OCR programlarını kullanabilirsiniz.
- “PDF OCR” programını indirmek için PDF OCR download sayfasından indirebilirsiniz.
- “FREE OCR” programını indirmek için FREE OCR Download sayfasından indirebilirsiniz.
Yorum Yap