XML Tanımı
XML kelimesi “Extensible Markup Language” kelimelerinin kısaltılmış halidir.Türkçe karşılığına baktığımız zaman “Genişletilebilir İşaretleme Dili” olduğunu görürüz.W3C tarafından tasarlanan bu markup dilinin amacı insanlar ve bilgi işlem merkezleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaktır.Ayrıca farklı sistemler arasında veri alışverişi de yapabilir.
XML içerik yönetim sistemleri için en ideal formattır.Bunun nedeni ise içeriğin, doküman yapısının ve şeklin birbirinden ayrı olarak ele alınabiliyor olmasıdır.
XML Kullanımı
XML, en çok veri alışverinde kullanılır.Yazılımlar arasındaki veri alışverişi XML formatı ile yapılmaktadır.Bununla birlikte XML’i esas format olarak kullanan uygulamalarda mevcuttur.
Microsoft’un geliştirdiği .NET teknolojisinde kullanılan DataSet nesneleri XML formatındadır. Ayrıca XML, ofis uygulamalarının alt yapısı haline getirilmiştir.
XML ve HTML Arasındaki Farklar
XML ile HTML bir çok benzerliğe sahiptirler.HTML’de tag’ler önceden tanımlıdır ancak XML’de durum böyle değildir.Yani bir XML dökümanının yapısı tamamıyle kullanıcı tarafından oluşturulur.
XML ile HTML arasındaki en büyük fark şudur; HTML verinin sunumunuyla ilgilenir, XML ise verinin direk kendisiyle ilgilenir.Buna bağlı olarak HTML dökümanları veriye ilişkin şekillendirme bilgilerini içerirken XML dökümanları ise verinin tanım bilgilerini içermektedir. XML’in tasarım amaçlarından biri de verinin taşınmasıdır.
HTML ile XML arasındaki bağlantıyı şu şekilde düşünmek en doğrusu olacaktır.XML, HTML’in tamamlayıcısı olacak olan bir dildir.
Yorum Yap