Bios da Olabilecek Sorunlar Ve Çözüm Yolları
Bilgisayarlarımızla ilgili en kötü ve hiç istemediğimiz sorunlardan biri de daha bilgisayarımız açılmadan oluşan hatalar ve sorunlardır. Bu sorunların temelinde ya biostan kaynaklı hatalar yada donanımdan kaynaklıdır. Bu yazımızda bios kaynaklı hatalardan bahsedeceğiz.
1- Açılışta henüz ekran kartı çalıştırılıp görüntü verilmeden önce yapılan bazı testler sırasında problem çıkarsa hata mesajları bip sesleriyle verilir. Bunlardan en sık karşılaşılan iki tanesini bilmekte fayda var.
Tek kısa bip: Ram Bellekte problem var. Bellek yuvasına tam oturmamış olabilir veya bozuk olabilir. Değiştirmek gerekir.
Bir uzun iki kısa bip: Ekran kartında problem var. Bozuk olabilir veya yuvasından çıkmış olabilir.
Ekrana görüntü geldikten sonra ise hatalar yazılı mesajlar olarak belirtilir. Bu mesajlar BIOS içerisindeki yazılıma göre değişebilir ancak sık karşılaşılanları şunlardır:
CMOS Battery has failed: CMOS pili zayıflamış. Değişmesi gerekir.
Disk boot failure, insert system disk and press enter: Sistem boot edilemiyor. HDD bağlantısında sorun olabilir, HDD aktif partition tanımlanmamış olabilir, biostan HDD tanımlanmamış olabilir, HDD bozuk olabilir, işletim sisteminiz önemli dosyaları silinmiş olabilir.
Keyboard error: Sisteme bağlı bir klavye yok. Klavyenin kablosu hatalı takılmış olabilir, klavye bozuk olabilir, klavye girişinde sorun olabilir.
Floppy Disk Failed: Disket sürücünüze erişilemiyor. Kablolarının düzgün takılıp takılmadığından emin olun. Eğer değiştirince de hata devam ediyorsa sürücünüzde sorun vardır.
DMA Error: Doğrudan Erişimli Bellek devrelerinde sorun var. Anakartı değiştirin.
2- BIOS güncelleme sırasında güç kesilirse veya yazılımsal bir hata olup güncelleme işlemi yarım kalırsa BIOS kullanılmaz hale gelebilir. Bazı yeni BIOS’larda kurtarma mümkün olsa da genellikle ya BIOS çipini değiştirmek ya da anakartı değiştirmek gerekir. Böyle bir durumda eğer bilgisayar açılıyorsa BIOS kurtarılabilir demektir. Güncelleme işlemini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirerek sisteminizi tekrar çalışır hale getirebilirsiniz.
3- BIOS’tan konulan bir şifre unutulursa bilgisayarı açamayız veya BIOS ayarlarına giremeyiz. Bu durumda CMOS pilini çıkartıp biraz beklenmeli ve CMOS’un içerisinde kayıtlı bilgilerin silinmesi sağlanmalıdır. Çünkü şifre de CMOS içerisinde saklanmaktadır. Yalnız böyle yapıldığında daha önceden yapılmış BIOS ayarlamalarının da silineceği unutulmamalıdır.
Yorum Yap