Harici Diske Windows 7 Kurulumu (Resimli)
Harici diske windows kurupta ne edeceğiz demeyin sakın gün olur lazım olur.
Öncelikle ihtiyacımız şeyler:
1 adet harici disk (Diskinizi aynı kendi bilgisayarınıza işletim sistemi kuruyor gibi düşünerek 2 parçaya ayırmanızı öneririm.)
1 adet Windows 7 iso kalıbı yada Windows 7 DVD’si
Halihazırda kurulmuş bir Windows işletim sistemi (Çünkü yüklemeyi işletim sisteminiz açıkken yapacaksınız.)
Şu linkteki dosyalar http://www.multiupload.com/V59PIFDAOYÖncelikle ben VMware kullanarak XP işletim sistemi üzerinden anlatacağım. VMware kullanmanıza gerek yok. Ben ekran görüntüsü alma kolaylığı için VMware kullandım. Kendi işletim sisteminiz üzerinden de yapabilirsiniz.
Dikkat! NT6x klasörünü herhangi bir partition’un root kısmına açarak çalıştırın. Komut satırı kullanıldığı için problem çıkabilir.
Evet şimdi başlıyoruz.
1- Harici diskinizde Windows 7 için ayırdığınız bölümü biçimlendirin.
2- Biçimlendirdikten sonra birime sağ tıklayarak etkin olarak işaretleyin
3- NT6x klasöründeki installer dosyasını çalıştırın
4- Enter tuşuna basarak devam edin
5- Karşınıza dosya seçim ekranı gelecektir. Windows 7 diskinizin içerisindeki sources klasöründen install.wim dosyasını gösterin.
6- Yüklemek istediğiniz index’i seçin. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Eğer normal bir Windows 7 DVD’si veya iso’su kullanıyorsanız zaten tek seçeneğiniz vardır. Ama AIO bir Windows 7 kullanıyorsanız hangi sürümü bu ekranda seçeceksiniz. Eğer AIO kullanıyorsanız NT6x klasörü içerisindeki gimagex programını çalıştırın. Info sekmesine tıklayın. Browse’ye basarak install.wim dosyasını gösterin. Get Info butonuna basın. Biraz bekledikten sonra install.wim dosyasının bilgilerine ulaşabilirsiniz. Image Index: 1, Image Index: 2 gibi kısımları göreceksiniz. Bu kısımlardan hangi index’in hangi sürüm olduğunu anlayabilirsiniz.
7- Windows 7 için ayırmış olduğunuz bölümün sürücü harfini girin. Örnek: “F” (tırnaklar hariç).
8- Kuracağınız Windows 7’yi boot edecek aktif sürücüyü belirleyin. Biz Windows 7 kuracağımız kısımı aynı zamanda aktif olarak işaretlediğimiz için kurulacak bölümün harfini giriyoruz. Örnek: “F” (tırnaklar hariç)
9- Emin olup olmadığınızı soruyor. Eğer yüklemeye başlamak istiyorsanız “Y” (tırnaklar hariç) yazarak enter tuşuna basın. Buraya kadar gelmişken geri dönmek de olmaz değil mi []
10- Burada bir uyarı var. Yükleme yapacağınız bölümün sürücü harfi A veya B dışında olmalı.
11- install.wim dosyamız seçtiğimiz bölüme kopyalanmaya başlıyor.
12- Kopyalama devam ediyor
13- Evet kopyalama tamamlandı. Herhangi bir tuşa basarak kurulum ekranından çıkabilirsiniz.
14- Şimdi bilgisayarımızı yeniden başlatarak açılışta Harici Diskimizi gösteriyoruz. Eğer nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız başka bir konuda anlatacağım ve linkini buraya koyacağım. Karşımıza iki adet Windows 7 seçeneği çıkıyor. İlkinin üstüne gelip enter tuşuna basıyoruz.
15- Windows asıl kuruluma geçiyor.
16- Kurulum hazırlanıyor.
17- Kurulum başlatılıyor.
18- Sürücüler yükleniyor.
19- Bu işlemler bittikten sonra bilgisayarımız yeniden başlıyor. Yine Harici Diskimizi göstererek bilgisayarı başlatıyoruz. Windows ayarları karşımıza çıkıyor.
20- Kullanıcı adı ve bilgisayar adı giriyoruz. Dikkat! Kullanıcı adı ve bilgisayar adı aynı olmamalı.
21- Şifre belirliyoruz. Şifre belirlemek zorunda değilsiniz.
22- Diğer ayarları ileri ileri diyerek geçebilirsiniz. Windows ayarları sonlandırılıyor.
23- Bilgisayarımız yeniden başlıyor. Harici Diskimizi göstererek bilgisayarı açıyoruz. Eğer şifre koyduysanız şifre ekranı geliyor. Koymadıysanız direk geçiyor.
24- İlk açılış için gerekli olan ayarlar yapılıyor.
25- Ve Windows açılıyor.
26- İşte en önemli nokta. Bu konuda uzman olan birisi “İyi güzel kurduk da biz bu işletim sistemini başka bilgisayarda açmaya çalıştığımızda donanım farklı olduğu için hata verecek. Ne işime yarar ki bu?” diyebilir. Ama çoğumuzun SysPrep’den haberi yok (Haberi olanlara sözüm yok ).
Şimdi C:\Windows\System32\sysprep yolunu izliyoruz.
27- sysprep.exe dosyasını açıyoruz. Burada ayarlar çok önemli. “Sistem Temizleme Eylemi” kısmından “OOBE” yazanı seçiyoruz. Varsayılan olarak seçili fakat belirtmekte fayda var. “Genelleştir” yazan yerdeki tik’i işaretliyoruz. “Kapatma Seçenekleri” kısmından ise “Kapat” seçeneğini seçiyoruz. Tamam butonuna basıyoruz.
28- Tamam butonuna bastıktan sonra Sysprep çalışmaya başlıyor.
29- Sysprep çalışmaya devam ediyor. İşlem uzun sürebilir telaşlanmayın.
30- Son olarak Sysprep işlemini bitirdikten sonra bilgisayarı kapatıyor. Artık Harici Diskinizi istediğiniz bilgisayarda taşınabilir işletim sistemi olarak kullanabilirsiniz. İçerisine program yükleyebilirsiniz. Sonrasında ne yapacağınız size kalmış.
Yorum Yap