Bilgisayarı Formatlama Rehberi
Uzun bir süre bilgisayarınızı kullandığınızda artık birken bilgisayar hataları artık müdahalelerinize rağmen sürekli hata vermeye başlar. Artık bilgisayarınız lütfen beni formatla demeye başlar.
Bu durumda formata başlamadan evvel Bilgisayara hangi işletim sistemini kurmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Doğal olarak işletim sistemlerini ve sistem gereksinimleriyle birlikte kendi sisteminizi de tanımanız gerekir.
Şimdi hangi işletm sisteminin nasıl bir sistem gereksinimini istediğini yazalım.
Windows XP işletim sistemlerinin sistem gereksinimleri
Windows Vista sistem gereksinimleri
Windows 7 sistem gereksinimleri
Windows 8 sistem gereksinimleri
İşletim sistemlerinin sistem gereksinimlerini öğrendik. Peki bizim sistemimiz bunlardan hangisini karşılıyor. Sisteminizdeki donanımların neler olduğunu ve özelliklerini öğrenmek için küçük bir program kullanmanız gerecek. Aşağıda vereceğim linkten bu programı indirip kurun ve sisteminizi iyice inceleyip hangi işletim sistemini kuracağınıza karar verin.
Windows Nedir?
Format atacaksanız kesinlikle ne olduğunu bilmelisiniz. Windows, bilgisayarınızı idare eden ve çalıştıran büyük bir sistemdir. Bilgisayarın tuşuna bastığınız ilk anda BIOS adı verilen bilgisayarın parçalarını tanımlama, iletişim kurma ve işletim sistemini (yani Windows’u) başlatma görevlerine sahip bir yazılım devreye girer. Daha sonra BIOS sırayla CD, Harddisk gibi (sırası değiştirilebiliyor) birimleri tarayarak işletim sistemini bulup başlatıyor. İşletim sisteminiz ise geri kalan tüm başlatma işlerini gerçekleştiriyor. Yani Windows kullanıcısıysanız şu an aşağıda gördüğünüz başlat çubuğu, media player, Windows Gezgini gibi programların tamamı işletim sistemine dahil. Ancak arkaplanda daha çok fazla görmediğiniz ama çalışan programlar var. Bunlar sizin için gerekli görevleri yapıyorlar.
Sürücü Nedir?
Sürücüler (driver), bilgisayarınızdaki parçaların işletim sisteminiz ile iletişim kurmasını sağlar. İlk temiz format attığınızda bilgisayarınızın sürücüleri yüklü olmadığı için kötü bir görüntü kalitesi ile karşılaşırsınız (çünkü bilgisayarınız henüz ekran kartını nasıl kullanacağını bilmiyor) ayrıca muhtemelen seste gelmeyecektir. (Medya programları sorun çıkartacaktır). Bunları sizin internetten bulmanız yada CD üzerinden yüklemeniz gerekiyor. Eğer sürücüler için CD’niz yoksa mümkünse sürücüleri formattan önce indirin çünkü formattan sonra sürücü olmadığından internetiniz de çalışmayabilir.
Bilgisayara format atma hazırlıklarından sonra artık bilgisayarımızı formatlamaya hazırız. Bilgisayarımıza hangi işletim sistemini kurmaya karar verdiysek aşağıdan karar verdiğimiz işletim sistemlerinden birini seçerek formata başlayabiliriz.
İşletim Sistemlerine Göre Formatlama
Windows XP Format Atma Resimli Anlatım
Windows Vista Format Atmak Resimli Anlatım
Windows 7 Format Atma-Windows 7 Nasıl Kurulur?
E-Mail Adresi Olmadan Windows 8 Nasıl Kurulur?
Yorum Yap