USB disklerimizi bodoslama çıkardığımız zaman windows sinirleniyor ama gerçekten de fark eder mi ki? Peki usb belleklerimizi direk çıkardığımızda en kötü ne olabilir? Bu yazıda bu garip konuyu ele aldık.
USB Disk Çıkarma Sorunsalı
Üzülerek söylüyorum ki, malesef flash disklerimizi güvenli olarak çıkarmalıyız. Olay tamamen çalışmakta olan bir aygıtı çıkarmakla ilgili. Yapılan işlem (yazma veya okuma) yarıda kalacağı için cihaza zarar verme riski her zaman var.
Usb belleklerimizi bilgisayar veya laptoplara taktığımızda usb belleklerden okuma veya yazma izni vermiş oluruz. Ki bazıları bilgisayarlarımızda önbelleklenir.
Önbellekleme usb disklerimize direk yazmak yerine bir kısmını bilgisayarın geçici belleğinde tutmasıyla gerçekleşir. (RAM) Eğer direk olarak (ben bodoslama diyorum) usb disklerimizi bilgisayardan çıkardığımız zaman sonuç bozuk dosyalarla bitiyor.
Fakat, eğer siz aksini söylemezseniz, windows varsayılan olarak usb belleklerdeki önbellekleme işini yasaklıyor. Bu demek oluyor ki, eğer yazma veya okuma işlemi yapmıyorsak, “donanımı güvenli kaldır” simgesinden çıkarma işlemini gerçekleştirmek zorunda değiliz.
Windowsun böyle bir buton koymasının tek sebebi durduk yere dosyalarımızı bozmamamız için ekstra bir güvenlik önlemi.
Bodoslama çıkardığımız zaman windows dosyaları zorlayarak kapatıyor ve böylece veriler, işaretleyiciler ve dosya boyutu belirteçlerini korunuyor. Diske yazıldıklarında bilgisayar verileri birden işlemiyor ve sadece bir kısım bilgi yazılmış oluyor. Güvenli çıkar butonu ile çıkardığımız zaman dosyaların tümü mükemmel bir şekilde yazılmış oluyor.
Donanımı Güvenle Kaldır ve Medyayı Çıkar
Güvenle kaldır ile çıkarmak için bir başka sebep ise tüm usb disklerin yazma işleminden 0.25 saniye sonra düzenli güce ihtiyaç duymasıdır. Bu tamamen fiziksel bir problem. Herhangi bir faktörden dolayı bazı yazımlar mantıksal bitlerinde elektiriksel 0.72 durumuna sahip olabilir.
Peki en kötü ne olur demiştik? Eğer o kadar şansızsanız, tüm klasör bozulmuş olacaktır. Bu!
Yorum Yap