Bilgisayarı kapatmak çözüm değil
Ram yani geçici bellekler bilgisayarınızı kapatmanıza rağmen bir müddet üzerindeki bilgileri barındırır.DDR RAM’lerde veriler kapasitif yöntemle depolandığı için, kapasitörler deşarj olunca bu veriler tamamen kaybolur.Bu deşarjın yavaşlaması RAM’in çok düşük sıcaklılarda soğutulması ile olur.Bu durumda RAM üzerindeki verilerin farklı bir ortama kolaylık aktarılmasını sağlar.Çünkü verilerin aktarılması için bu süre yeterlidir.
Örnek vermek gerekirse
Laptopunuzu kapatarak yarım saatliğine başından ayrıldığınızı düşünelim.Eğer bilgilerinizi çalmak isteyen biri var ise bu yarım saatlik süre oldukça uzun bir süredir.Sadece yarım saat geçmesine gerek yok.Çünkü 10 dakika bile bütün şifrelerinizin uçması için yeterli bir süredir. Tabi şifreleri trojen yardımıyla internet ortamından alan programlar da mevcut.
Şifrelerinizi koruyucu bir kaç önlem
BitLocker, FileVault, dm-crypt ve TrueCrypt gibi şifreleme yazılımlarına girdiğiniz parolalarınız da programın veri hafızasında saklandığı için tehlike var. TruCrypt’de bu durum için bir koruma önlemi düşünülmüşse de yeterli değil. TrueCrypt‘de Settings->Preferences ekranının Password Cache gurubunda yer alan “Wipe cached passwords on auto-dismount” ve “Wipe cached passwords on Exit” seçeneklerini işaretlemeniz bir nebze olsun yararlı olacaktır. Bazı verilere ulaşmak için RAM’lere fiziki müdahale gerekir. Kapalı devre çalıştığınızı düşününün. İnternet bağlantısının olmadığı ve kendinizi güvende hissettiğiniz bir ortamda laptopunu bıraktığınızda başınıza neler gelebilir hiç düşündünüz mü? Konu ile ilgili video izlemek isterseniz http://www.metacafe.com/fplayer/1116904/.swf
Yorum Yap